Het Gezonde Darmen Traject
Het Gezonde Darmen Traject
Als je niet alle aspecten aanpakt, blijven je klachten terugkomen.
Niemand hoeft te leren leven met darmklachten.
Heb jij last van darmklachten en al van alles geprobeerd zonder succes?
Ervaar jij klachten die jouw leven beheersen?
Misschien heb je ooit de diagnose ‘PDS’ gekregen, maar nooit de hulp om hier echt van af te komen?
Dat je darmen geprikkeld zijn, dat wist je zelf ook al wel. Maar hoe kom je ervan af?!
Tijd om balans te creëren in je eetpatroon, leven en darmflora!
Bij mij ga je aan de slag om alles in je leven aan te pakken dat van invloed is op je darmklachten.Â
Denk aan je eetpatroon, je hormoonhuishouding, stressmanagement en beweging.Â
Als jij darmklachten hebt, dan herken je dit vast:
- Een opgeblazen buik en/of winderigheid. Het lijkt soms wel of je 4 maanden zwanger bent!
- Harde of juist heel dunne ontlasting
- Moeten rennen naar de wc en hitte/- of zweetaanvallen
- Pijnlijke en harde buik
- Al van alles uit je voeding gehaald, wat kan je nog wel eten?!
- Weinig energie over de dag of energiedips
- Stemmingswisselingen (en klachten rondom je menstruatie)
- Na het eten niets anders kunnen dan op de bank moeten liggen
- Je onzeker en gestrest voelen wanneer je ‘spontaan’ een etentje hebt
- Weinig vertrouwen in je lichaam na het eten van ‘iets waar je niet tegen kunt’
- Je hebt al van alles geprobeerd en laten onderzoeken
Dan ben je er misschien wel van overtuigd dat:
- Er niks aan te doen is en jij er mee moeten leren leven
- Jouw darmen sommige voeding niet kunnen verwerken. Bijvoorbeeld dat je nooit meer gluten of zuivel kunt eten
- Of misschien zelfs dat jij de enige bent met deze klachten en je het helemaal voor jezelf houdt. Want ja, over poep praten is natuurlijk super genant!
- Er ooit een keer een pilletje of medicijn voor wordt gevonden waardoor jij in een klap van je klachten af bent
Stel je eens voor dat je
- Niet meer elke avond met buikpijn op de bank ligt
- Niet meer ‘s ochtends wakker wordt met een opgeblazen buik
- Je niet elke maaltijd van tevoren moet plannen en je dus tijd over hebt voor leukere dingen
- Je minder stress krijgt van het eten van bepaalde producten
- Je weer kunt genieten van eten, zonder je druk te maken over wat er daarna op de wc gebeurt
- Je weer vertrouwen hebt in jouw lichaam en je gezond en fit voelt
- Je weer energie over hebt aan het einde van de dag!
- Je hormonen weer meer in balans komen
Wat zou dat voor jou betekenen?
Mijn verhaal...
Vanaf mijn tienerjaren begonnen mijn eerste darmklachten. Een opgeblazen buik na het eten, uren op het toilet met hitte-aanvallen, onregelmatige stoelgang, obstipatie, pijn en stemmingswisselingen.Â
Dit maakte dat ik vaak weinig energie had, onzeker werd over mijn lichaam, bang voor pijnaanvallen en afspraken afzegde. Ik zat echt niet lekker in mijn vel. Mijn huid was slecht en een stabiel gewicht leek een onmogelijkheid.Â
Na verschillende onderzoeken in het ziekenhuis werd mij uiteindelijk de diagnose PDS opgelegd. Wat in mijn ogen eigenlijk betekent; we weten het niet. Ik wist toch ook wel dat mijn darmen geprikkeld waren??
Van begeleiding of zoeken naar een oplossing was geen sprake. Ik ging zelf maar op zoek naar alternatieven. Zo ben ik bij verschillende therapeuten geweest, mijn voeding drastisch aangepast, of medicatie geprobeerd. Maar echt helpen deed het niet. Tenminste; niet voor de lange termijn. Op een gegeven moment dacht ik zelfs dat het bij mij hoorde, dat ik het maar moest accepteren.Â
Tijdens mijn studie Voeding & Diëtetiek kwam ik erachter hoe complex het darmstelsel in elkaar zit en dat dit voor een groot deel de basis is van je immuunsysteem. Hoe belangrijk de samenstelling van je darmflora is en dat jij zelf daar invloed hebt. Dat stress en andere factoren in mijn leven van invloed waren op mijn darmklachten. Geen wonder dat je niet lekker in je vel zit als je darmklachten hebt! Of is het eigenlijk andersom?
Je darmflora is als een bos
Als je al jaren last van darmklachten hebt, ben je hier niet zomaar in een aantal weken vanaf. Jouw eetpatroon, leven, hormonen, maar vooral je darmflora weer in balans krijgen kost tijd.
In de praktijk blijkt dat een verstoorde darmflora een van de meest voorkomende oorzaken van darmklachten is. Een verkeerde balans aan goede en slechte bacteriën in je darmen. Voldoende goede bacteriën zijn nodig voor een goede (darm)gezondheid.
Denk hierbij aan een groot bos met verschillende bomen, planten en beestjes die ook allemaal elkaar nodig hebben om te bestaan. Wanneer iedereen voldoende voeding en zonlicht krijgt, kunnen ze bestaan. Als er te weinig voeding of licht voor de een binnenkomt en daardoor niet kunnen groeien, sterven de anderen af en zullen de bepaalde soorten ‘overbegroeien’. Zo is het ook in je darmen!
Wist jij dat deze factoren allemaal invloed hebben op je darmen?
Stress of emoties
Te weinig bewegen
Een eenzijdig voedingspatroon
Jouw relatie met voeding
Medicijngebruik
Roken
En zelfs de manier waarop je geboren bent!
Niet alleen voeding, maar ook stress, emoties & jouw relatie met eten hebben invloed op je darmen.
Sinds ik zelf heb ervaren dat voeding en een juiste (food)mindset mijn kwaliteit van leven zó intens heeft verbetert, wil ik deze ervaring ook met jou delen.
Onzekerheid, een slecht zelfbeeld en opspelende hormonen zorgden vanaf mijn puberteit voor een verstoorde relatie met eten.Â
En deze ervaringen nam ik mee in de jaren daarna. Mij niet bewust van alle invloeden van buitenaf en een lange zoektocht in het ziekenhuis naar de oorzaak van mijn klachten, brachten mij niet verder.
Na jaren kennis en praktijkervaring op te hebben gedaan én mijn eigen zoektocht naar een zorgeloos eetpatroon zonder klachten en een stabiel gewicht, is het mijn missie om ook jou hierbij te helpen.Â
Ik kwam erachter hoe je kunt stralen door voeding. Hoe je je darmflora kunt optimaliseren om zo een betere gezondheid te creëren. Hoe je weer kunt vertrouwen op je eigen lichaam. Ik leerde hoe je persoonlijke geschiedenis invloed heeft op jouw manier van eten en leven en hoe je dit in kunt zetten om je (food)mindset te veranderen.
In 3 stappen naar een leven zonder darmklachten.
Stap 1: Rust en Herstel
Na een uitgebreide intake waarin ik jouw eet- en leefpatroon heb geanalyseerd, gaan we rust aanbrengen in jouw darmen. In deze fase (4-6 weken) brengen we jouw darmen rust dmv het verwijderen van verschillende triggers uit je voeding en het ondersteunen dmv supplementen. Hiermee verbeteren we de darmgezondheid. Ook besteden we in deze fase veel aandacht aan de bewustwording van jouw relatie met voeding en stressreductie.
Stap 2: Herintroductie
Stap voor stap voegen we alle triggers weer toe aan jou eetpatroon. Aan de hand van het bijhouden van een eet- en klachtendagboek houden we in de gaten hoe jij reageert op de verschillende voedingsmiddelen. Op deze manier proberen we jouw eetpatroon compleet te maken, zonder darmklachten. Tijdens onze consulten bespreken we ook de modules uit de online leeromgeving waar jij toegang tot krijgt. Hierin krijg je meer verdiepende kennis over voeding en jouw doel.
Stap 3: Stabiliseren en volwaardig maken
In de laatste stap van het traject zorgen we ervoor dat je klachtenpatroon stabiel is, ofwel niet bestaat en maken we jouw eet- en leefpatroon volwaardig. Dat wil zeggen; we zorgen ervoor dat je alle voedingsstoffen binnenkrijgt die jij nodig hebt om gezond en zonder klachten te blijven. Zodat je ook zonder mij verder kunt!
Ik ga de uitdaging met je aan!
Het traject in 60 seconden
Nog even in het kort, wat houdt het in?
Een individueel 1:1 coachingstraject. Ik begeleid jou naar een klachtenvrij eetpatroon in 3 stappen
Bewustwording van je eet- en leefpatroon
De mogelijkheid om mij tussentijds alle vragen te stellen die er bij je op komen
Persoonlijk plan van aanpak en een uitgebreid adviesrapport afgestemd op jou eet- en leefgewoontes
Inspiratie en tips via de mail afhankelijk van jouw behoefte en hulpvragen.
Begeleiding naar een volledig en volwaardig eetpatroon die jij vervolgens de rest van je leven toepast
Maandelijks meerdere zoommeetings (gemiddeld om de 2 weken)
Voedingsvrijheid en een gezonde relatie met eten
We zetten een punt achter stress en angst om eten, restricties, diëten, emotie-eten, en eetbuien en ik begeleid je naar een gezonde relatie met eten
Extra bonus: inclusief toegang tot online cursus met 5 ondersteunende modules
Oh! Dit traject is NIET geschikt voor jou als je:
- Liever blijft eten wat je nu ook altijd al eet
- Niet wilt investeren in tijd en geld
- Geen zin hebt om bezig te zijn met voeding of in de keuken staan
- Op zoek bent naar een Quick-fix
- Niet echt klaar bent om je leven op een positieve manier te veranderen
Zij gingen je voor...
Mijn half jaar zit erop. Ik had van te voren nooit kunnen dromen dat dit het resultaat zou zijn. Ik ben al naar veel specialisten geweest maar niks heeft gewerkt. Naar de wc gaan was voor mij een hel. Ik zat huilend op de wc en kon met geluk één keer in de week poepen. Ik had dus last van vreselijke obstipatie. Ik begon het half jaar met enige twijfel. Ik houd van wijn, bier, lekker snacken en zag erg op om met dit traject te starten in de zomer periode. De periode om te genieten van lekker eten en drinken. Ik ben toch begonnen. De eerste 6 weken leken mij het meest lastig omdat je hier bepaalde voedingsmiddelen weg laat. Dit is de periode om rust aan te brengen in je darmen. Het ging mij makkelijker af dan gedacht. Na deze periode begin je met opbouwen van de voedingsmiddelen, dat ging gesmeerd. Ik blijk geen allergieën te hebben of intolerant te zijn voor iets. Ik ben mijn voeding gaan bijhouden en al snel bleek dat ik niet genoeg vezels binnen kreeg. Dat is voor mij de sleutel. Zolang ik veel vezels eet is dat voor mij de basis. Dat betekent dat ik daarnaast alles kan eten en drinken wat ik wil. Wat een verademing. Ik kan nu elke dag naar de wc zonder te huilen. Ik ben heel erg blij met dit resultaat!
Floor, 31 jaar
Al jaren had ik last van mijn darm en stoelgang, de ene keer acute diarree en de andere keer verstopping wat leidde tot enorme pijn. In december kreeg ik enorme pijn in mijn rug en kon bijna niet meer lopen van de pijn. Van de huisarts kreeg ik verschillende medicamenten voorgeschreven, maar zelfs dat hielp niet. Wederom heb ik weer contact gezocht met de huisarts en die verwees mij door naar een MDL-arts. Van de MDL-arts kreeg ik er nog magnesium bij om die te slikken en moest ook doorgaan met wat de huisarts voorgeschreven had. De klachten waren inmiddels zo heftig en beïnvloede mijn dagelijkse functioneren, dus was de keuze om contact te leggen met Ellemieke snel gemaakt. De eerste contacten waren direct plezierig en ik voelde me vertrouwd bij haar. Langzamerhand ging het met mijn darmen steeds beter, elke dag stoelgang en geen pijn in de buik meer. De begeleiding vond ik zeer prettig en professioneel, er werd goed geluisterd naar mijn klachten en ik kreeg goede adviezen. Ondanks dat alles online ging heb ik toch een klik ervaren. In het begin is het toch wel raar om over poep te praten maar Ellemieke gaf me het gevoel dat dit absoluut niet raar is. Door de modules die bij de methode zitten leer je veel over wat voeding met een mens doet en heb ik een heel ander kijk op voeding en eten gekregen. Na 6 maanden voel me letterlijk een ander mens! Ik kan weer normaal met regelmaat naar de het toilet, ik voel me energieker. Doordat ik me zoveel beter voel ben momenteel ook aan het afbouwen met mijn overige medicijnen, heel bijzonder en ik ben hier erg blij mee.
Lia, 56 jaar
Na 7 jaar darmklachten en allerlei onderzoeken waarna ik de nietszeggende diagnose prikkelbaar-darm-syndroom kreeg ben ik bij Ellemieke terecht gekomen. Ik twijfelde of ik in mijn studententijd aan een 6 maandenlang traject wilde beginnen waar ik veel voor moest laten. Toch ben ik begonnen omdat mijn klachten inmiddels zo hevig waren dat mijn dagelijks leven daardoor nog meer beperkt werd. Ik heb hier geen dag spijt van gehad. Het traject wat Ellemieke biedt helpt je met je klachten maar is ook enorm leerzaam. Wat ik het meest heb gewaardeerd is de persoonlijke begeleiding en de individuele aanpak. Het traject en haar begeleiding worden aangepast op jouw situatie en dit blijft gaandeweg een belangrijk onderdeel. Verder kan je haar altijd benaderen met vragen of staat ze altijd klaar voor je om te bellen als je tussen sessies door obstakels ervaart. Ik zou iedereen met darmklachten aanraden dit traject te volgen omdat het je niet alleen zal helpen met je deze klachten maar het je ook weer aan een betere relatie met voeding zal helpen. Verder heeft het mij geholpen af te komen van angst voor klachten in je dagelijks leven waardoor ik weer m'n leven kan leven. Ik ben Ellemieke enorm dankbaar!
Jessy, 24 jaar
Zij gingen je voor...
Wat is je investering?
Gezonde Darmen Traject
(in 6 termijnen)
Een leven zonder darmklachten, een gezond eetpatroon en een positieve relatie met jezelf.
6 termijnen van € 312,-
€ 228,-
(+10%) via automatische incasso
Gezonde Darmen Traject
(eenmalige betaling)
Een leven zonder darmklachten, een gezond eetpatroon en een positieve relatie met jezelf.
€ 1872,-
€ 1247,-
Never let POOP decide your future!
Uitleg over het traject
Het traject bestaat uit een 6 maanden 1:1 coachingstraject via zoom.
In 3 stappen verbeteren wij je darmgezondheid, werken we aan jouw relatie met voeding en zorgen we ervoor dat jij een gezond en volwaardig eetpatroon kunt ervaren zonder darmklachten.
We starten met een uitgebreide intake zodat ik jou helemaal leer kennen. Jouw klachten geschiedenis en jouw relatie met eten. Inclusief jouw eigen overtuigingen en verleden met voeding en je lichaam.
We bepalen samen jouw doel en evalueren deze het hele traject. Zo zorgen we ervoor dat je ‘on track’ blijft en zeker weet dat je na 6 maanden jouw doel hebt bereikt.
Gedurende het traject krijg je toegang tot een online leeromgeving met 5 ondersteunende modules. Deze bespreken we ook tijdens de consulten. Hierin leer je je doel voor ogen te houden, je intrinsieke motivatie te vergroten, theorie over voeding en hoe je dit kunt inzetten voor een gezond eetpatroon zonder darmklachten.
Fase 1: Rust en Herstel.
Deze fase duurt 4-6 weken. Door middel van het verwijderen van triggers uit je voeding brengen wij je darmen tot rust. Na deze fase zal je al zo goed als klachtenvrij zijn.Â
Uit onderzoek blijkt dat je ‘verstoorde’ darmen 4-6 weken nodig hebben om tot rust te komen. Je darmen of je microbioom (darmbacteriën) krijgen in deze fase weinig tot geen voedingsmiddelen die triggers voor jouw klachten zijn.Â
Ook gaan we verder in op je relatie met voeding. Vaak zijn we door alle informatie die je hoort of leest zo gefocused op ‘gezonde’ voeding, dat je door het bomen het bos niet meer ziet. Wat voor anderen gezond is, hoeft voor jou en jouw darmen nog niet zo te zijn. We gaan samen op zoek naar jouw overtuigingen en kennis over voeding. Dit wordt het startpunt van het advies en het verdere traject. Rust aanbrengen in je darmen én je hoofd.
Fase 2: Herintroductie
Wanneer je darmen weer tot rust zijn gekomen in fase 1, kunnen jouw darmen alle voedingsmiddelen weer beter verdragen en verteren. In deze fase gaan we dan ook alle triggers weer stap voor stap toevoegen aan je eetpatroon, oftewel; herintroduceren.Â
We houden nauwlettend in de gaten hoe jij hierop reageert. Blijkt dat je toch weer darmklachten krijgt, zullen we die vervolgens weer uit je voeding laten (en eventueel later herintroduceren). Op deze manier gaan we heel gericht aan de slag om te kijken hoe jouw darmen reageren op bepaalde voeding. We doen dit stap voor stap en observeren goed wat er gebeurt.
Een goed gevarieerd voedingspatroon zorgt ervoor dat je alle nodige voedingsstoffen binnenkrijgt en gezond blijft. Daarnaast zorgt het feit dat je ‘alles’ kunt eten ook voor rust in je hoofd. Genieten van je eten is ontzettend belangrijk. Zonder dat je van alles niet zou mogen eten. We streven in dit traject dan ook naar een volwaardige voeding, zonder bepaalde voedingsmiddelen helemaal uit je voeding te elimineren.Â
In deze fase leer je via de online leeromgeving ook meer over wat voeding en welke voedingsstoffen jij nodig hebt om gezond te blijven en te zorgen dat je darmklachten niet meer terugkomt.
Ook stressreductie blijft een onderwerp en houden wij goed in de gaten of je doel al in zicht is.Â
Fase 3: Stabiliseren en volwaardig maken
Na fase 1 en 2 hebben jouw darmen rust gekregen en heb je goed geobserveerd hoe jij reageert op bepaalde voedingsmiddelen. Wanneer je alles weer hebt gegeten en je (zo goed als) vrij bent van klachten, gaan we kijken naar de volwaardigheid van je voeding.
Dat wil zeggen; krijg je alle voeding binnen die jij nodig hebt, voldoende energie, de juiste verhouding aan koolhydraten/ eiwitten/ vetten én de juiste vitamines en mineralen. Op deze manier houd je ook je darmen na dit traject gezond. Aan het eind van dit traject heb je een volwaardige voeding, die precies op jouw situatie is afgestemd én zijn je darmen tot rust gekomen. Darmklachtenvrij is het streven!
Ook besteden wij in deze fase veel aandacht aan de manier waarop jij naar voeding kijkt. Zo ga jij niet meer vullen maar voeden en heb je een gezonde relatie met eten.Â
Tot nu toe zijn alle deelnemers van hun darmklachten af.Â
Echter zijn darmklachten en de samenstelling van je darmflora heel persoonlijk en net als een vingerafdruk uniek. Of je darmen klachten geven is van verschillende factoren afhankelijk. Naast voeding spelen ook stress, omgeving en erfelijkheid een grote rol. Het kan dus zijn dat je darmen altijd een zwak punt blijven en is het mogelijk dat klachten terugkomen.Â
Wel leer je in het traject goed hoe je hiermee om moet gaan en leer je goed te luisteren naar je lichaam. Zo weet jij ook hoe je weer moet inspelen om klachten die eventueel terugkomen.Â
Gemiddeld om de twee weken een consult via zoom.Â
We beginnen met een uitgebreide intake van 1,5 uur. Na 1,5 week vindt het adviesgesprek plaats en bespreken we het plan van aanpak. Vanaf dan starten we met fase 1.Â
Hoeveel contact we in de fases hebben is afhankelijk van in welke fase je je bevindt en hoe het met je gaat. Mocht meer contact nodig zijn, plannen we meer consults in. Dit stemmen we samen af.Â
Buiten de consults om mag je mij altijd een appje of mailtje sturen als je dringende vragen hebt.
In de eerste fase van het traject gaat het om rust en herstel van je darmflora.Â
Je eet in deze fase zo veel mogelijk onbewerkt en zonder toegevoegd suiker. Daarnaast zo min mogelijk verzadigde vetten.Â
Verder vermijd je in ieder geval de volgende triggers:
- Gluten
Zuivel
Eieren
Soja
Koffie
Alcohol
Tabak
Nog een heleboel! Vooral onbewerkt en natuurlijke voeding.Â
Belangrijk om in stap 1 vooral wél te eten is:
- Lekker veel groente
- Fruit
- Noten
- Glutenvrije granen zoals haver
- Rijst/ aardappelen / peulvruchten
- Pitten/zaden
- Pure chocolade
Tegenwoordig zijn er gelukkig veel alternatieven voor gluten- en zuivelvrije producten in de supermarkt. Ik help je in door deze eerste fase heen.
Naast dat deze fase veel rust brengt in je darmen, zorgt dit er ook voor dat je veel productkennis krijgt en op een andere manier naar je eigen eetpatroon gaat kijken.
Ja, dat kan zeker!Â
Wanneer je in termijnen betaald betaal je maandelijks via een sepa incasso. De eerste betaling kan online via IDeal. Voor deze termijnbetaling betaal je ongeveer 10% meer.Â
Na de intake krijg je toegang tot de online leeromgeving. Deze biedt ondersteuning voor onze consults.Â
De online leeromgeving omvat 5 verschillende modules. Je leert je doel concreet maken, je intrinsieke motivatie te vergroten zodat je het ook 6 maanden volhoudt, hoe je je relatie met voeding verbetert en zo een gezonde foodmindset creeert én wat voeding in je lichaam doet.Â
Deze modules nemen we mee tijdens onze gesprekken.Â
De online leeromgeving bevat videobegeleiding van mij én PDF werkbladen met vragen en opdrachten.Â
Het traject is voor iedereen met darmklachten.Â
Tijdens onze eerste kennismaking en de intake vraag ik naar je verleden met darmklachten en je medische geschiedenis. Deze uitgebreide intake is nodig om er zeker van te zijn dat jij een goede kandidaat bent voor dit traject.Â
Ik vraag je tijdens de eerste kennismaking of je al onderzoeken hebt gedaan naar de oorzaak van je darmklachten en of de ziekte van Crohn of Colitis Ulcerosa zijn uitgesloten.Â
Als je al jaren last van darmklachten hebt, ben je hier niet zomaar in een aantal weken vanaf. Daarom ook dat het traject 6 maanden zal duren.Â
Een veel voorkomende oorzaak van darmklachten komt door een verkeerde balans van goede en slechte bacteriën in je darmen. Voldoende goede bacteriën zijn nodig voor een goede (darm)gezondheid.Â
Denk hierbij aan een groot bos met verschillende bomen, planten en beestjes die ook allemaal elkaar nodig hebben om te bestaan. Als er te weinig voeding voor de een binnenkomt en daardoor niet kunnen groeien, sterven de anderen ook af en zullen de bepaalde soorten ‘overbegroeien’.Â
Door verschillende oorzaken kan ook de verhouding van bacteriën in je darmen uit balans zijn, waardoor je klachten krijgt. Het kost tijd om deze balans weer te herstellen.
Om ervoor te zorgen je na het traject niet weer terugvalt in oude gewoontes en klachten is het van belang om jouw eetpatroon volledig in je leven te integreren. Ook hiervoor is tijd nodig.
Tijdens deze 6 maanden leer je anders naar voeding kijken en een andere (food)mindset aan te meten. Zo ga je niet meer vullen, maar voeden en zorgen dat je darmflora in balans blijft.
En zeg nou zelf, wat zijn 6 maanden als je er de rest van je leven profijt van hebt!Â
Het streven is om aan het eind van dit traject weer een volledig en volwaardig gezond voedingspatroon te hebben. Zo zal jij echt voedingsvrijheid kunnen ervaren en op een andere manier naar voeding kijken. Dat betekent dat we alle voeding-triggers weer gaan introduceren. Mocht blijken dat je daar inderdaad klachten op blijft ervaren, gaan we op zoek naar jouw (intolerantie)grens.Â
Allergieën zijn uiteraard een ander verhaal.Â
Lijkt dit traject op jouw lijf geschreven en wil je graag een vrijblijvende kennismaking met mij om te zien of wij een klik hebben?
Plan dan direct een telefonische afspraak in!